Presentació de la candidatura de Sal-CUP a les Municipals 2023

Aquest dissabte 28 de gener, Sal-CUP vam presentar la nostra candidatura a les Eleccions Municipals 2023.

Les cinc persones que encapçalran la llista a les Municipals 2023
Encapçalen la candidatura de Sal-CUP a les Municipals 2023, de dreta a esquerra de la imatge, (1) Eva Navarrete, (2) Sara Quintana, (3) Maria Forns, (4) Josep Vilaró i (5) Guillem Raimundi.

L’acte va ser presentat per en Jordi Rosàs i va comptar amb les intervencions de dues de les noves veus joves de l’assemblea, en Guillem Raimundi i la Berta Vidal, i de les companyes que ocuparan els llocs 3, 2 i 1 de la nova candidatura: Maria Forns, Sara Quintana i Eva Navarrete, respectivament. La cloenda va anar a càrrec de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.

Berta Vidal i Guillem Raimundi, a punt d'intervenir en l'acte de presentació de la candidatura a les municipals 2023
Berta Vidal i Guillem Raimundi, dues de les joves veus integrants de la nova candidatura.

En Guillem va començar la seva intervenció reivindicant que els joves han de formar part de la política municipal i va insistir en la importància de visibilitzar i donar suport actiu a l’associacionisme juvenil:

De poc serveix que l’alcalde vagi un cop cada quatre anys, quan s’acosten eleccions, a preguntar als joves què volen o què necessiten. Hem de formar part activa de la política del municipi i per això necessitem espais per autoorganitzar-nos.

Sovint ens trobem que no podem fer ús d’instal·lacions esportives públiques si no formem part d’un club federat. Per això volem reivindicar que hi hagi espais oberts accessibles a tothom. Ni el lleure ni l’activitat física no han de ser objecte de negoci ni han d’estar sotmesos a la institució municipal.

Berta Vidal intervenint en l'acte de presentació de la candidatura a les municipals 2023

La Berta explicava que s’han unit a la candidatura perquè Sal-CUP permet al jovent de tenir el seu espai i la seva veu, per dir i decidir com volen viure i què volen canviar.

Participar-hi és compartir visions, debatre i escoltar. Ser escoltat i no manat. Decidir conjuntament, joves, adults, tothom per igual i sense jerarquies. Ni som les joventuts de ningú, ni treballem per mantenir el nom de ningú.

Precisament aquesta manera de fer, de teixir entre totes, és un dels grans trets que tenim Sal-CUP. Ser un projecte que doni cabuda a tothom qui vulgui participar-hi, agrupant tots els moviments socials, les entitats juvenils, les organitzacions de lluita, sindicats laborals, sindicats d’habitatge, estudiantils, qualsevol qui lluiti per canviar aquest sistema que ens engoleix.

Acte de presentació de la candidatura Sal-CUP a les Municipals 2023

“Hem après molt aquests tres anys i mig”, ens deia la Maria.

Hem après des de dins com funciona la maquinària de l’administració en aquest municipi i ens hem posat les mans al cap. Ens hem escandalitzat de constatar les prioritats reals dels nostres governants, de la seva impudícia i la seva ambició personal, de les polítiques de pedaços proclamades a bombo i platerets, de les polítiques d’aparador, que anuncien com a realitats el que són només projectes que finalment queden al calaix. Ens hem enfrontat a la deixadesa, la falta de rigor, les traves per accedir a la informació, l’opacitat. Hem patit en carn pròpia el menyspreu i la prepotència.

“Ens vam conèixer al carrer, compartint lluites dins d’entitats, associacions i col·lectius”, explicava la Sara.

Totes nosaltres portem anys defensant els béns comuns: l’aire net, la vida agroforestal, les necessitats col·lectives i de cures, la dignitat de les persones, un habitatge digne, un sistema de salut públic i accessible, una educació pública inclusiva; en definitiva, defensant els drets humans i el medi ambient. La candidatura d’entesa popular que vam presentar el 2019 va néixer per traslladar aquestes lluites del carrer a l’ajuntament.

I l’Eva hi tornava a insistir: “El que volem fer és molt senzill: continuar vetllant perquè tot el que es faci en aquest ajuntament respongui als cinc principis que ens han acompanyat al llarg d’aquests anys, i que es posi sempre el bé comú per davant de l’interès privat.”

Els 5 eixos de la candidatura de Sal-CUP: transparència, sostenibilitat, feminisme, participació i república
Participació, feminisme, transparència, sostenibilitat i república són els cinc eixos que han guiat la candidatura de Sal-CUP des del primer dia.

Perquè amb la transparència hi va el bon govern, que és fer les coses per interès públic i no per caprici o per interès privat. I l’interès públic l’has de conèixer, estudiar, valorar bé. Aquí, ni estudis a fons, ni prudència, ni coherència, moltes coses es fan “perquè sempre ho hem fet així” o “perquè ho portava al programa” o “perquè ens coneixeran per l’esport (d’elit)”.

Perquè en termes de sostenibilitat, aquest govern continua ancorat al segle passat. La seva obsessió pel totxo és insostenible. I cal recordar-los també que la transició energètica no es pot fer en detriment de la sobirania alimentària.

Perquè quan parlem de feminisme parlem de defensar la igualtat d’oportunitats, per a tothom, de poder tenir garantits els drets més essencials. I aquí els drets els converteixen en totxo o els cedeixen a empreses que busquen més el lucre i perverteixen l’objectiu de servei públic.

Perquè quan participes de la vida del poble i de la gent, les necessitats ja les coneixes, les vius. I als problemes t’hi avances i els acompanyes. Aquí fan “processos participatius”, que no són més que pures escenificacions i sovint substitueixen estudis seriosos. Es justifica la bondat de projectes nous amb l’argument que no s’hi han presentat al·legacions, però no s’ha fet la feina de fer arribar la informació a la població.

I perquè la independència per la qual nosaltres lluitem és la d’una nació que volem justa i sostenible, participativa, que posi els fonaments sobre el bé comú i no sobre l’interès privat. I la República no serà catalana si no li assegurem una llengua pròpia, una sobirania alimentària, una sobirania financera, una sobirania energètica… Nosaltres entenem el municipi com el primer graó des d’on continuar impulsant la construcció nacional dels Països Catalans.

La diputada Eulàlia Reguant en la cloenda de l'acte
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant.

La diputada Eulàlia Reguant va cloure l’acte remarcant la necessitat de continuar lluitant i treballant tant des de fora com des de dins, des de l’associacionisme i els moviments populars, com des de la institució, conjuntament, perquè “això és construir comunitat, això és construir sobirania i això és construir república”:

Tenim clar que les institucions municipals, els ajuntaments, són un espai de batalla per a la defensa dels drets i del control públic dels aspectes essencials per a la vida. [Perquè] aquells que busquen l’ànim de lucre per davant de qualsevol altra cosa són incapaços de garantir la vida, els drets bàsics per a la majoria: el que fan és abocar sistemàticament les treballadores i les veïnes dels pobles i ciutats a lluitar per la supervivència. El que hem de fer és treballar perquè les institucions garanteixin els drets i la vida.

Reguant va recordar que els pressupostos de la Generalitat i de molts ajuntaments creixen any rere any, cada any “són els més expansius de la història” i, tanmateix, els índexs de pobresa no paren d’augmentar:

Aquí hi ha alguna cosa que no funciona: on van a parar aquests diners de més? Doncs a les empreses que gestionen els serveis, que busquen obtenir el màxim benefici i que, per tant, segueixen abocant les treballadores a la precarietat i el que no fan és oferir serveis públics de qualitat ni universals, segueixen expulsant molta gent d’aquests serveis públics.

I un dels exemples més evidents és el de les residències, gestionades majoritàriament per empreses privades, en gran nombre participades per fons d’inversió i fons voltor que el que busquen és maximitzar beneficis:

És necessari un sistema de residències? Evidentment. [Però el que cal és] un sistema de residències que sigui públic, que garanteixi els drets laborals de les seves treballadores, que garanteixi uns mínims, la qualitat del servei i la universalitat. Perquè tothom, independentment de la seva butxaca, hi accedeixi, perquè si no qui hi acaba accedint és aquella gent que s’ho pot pagar i per tant seguim abocant la gent que requereix aquests serveis als marges i a la misèria.

En definitiva, “perquè construir-ho amb tothom, en comú, és la manera que es garanteix millor que podem assegurar que tenim allò mínim per viure i que construïm barris, pobles i viles per a totes i no perquè hi visquin uns pocs”. Aquest ha estat el propòsit de Sal-CUP aquests anys, aquest és el propòsit amb què pensem continuar treballant.

La candidatura de Sal-CUP a les Municipals 2023 estarà encapçalada per:
1. Eva Navarrete
2. Sara Quintana
3. Maria Forns
4. Josep Vilaró
5. Guillem Raimundi

Ressò de l’acte a la premsa local i comarcal

NOTÍCIA publicada a El 9 Nou del 30 de gener de 2023, pàgina 10.

NOTÍCIA emesa a l’informatiu de VOTV el 31 de gener de 2023.

NOTÍCIA publicada en l’edició digital del Som Les Franqueses del dia 31 de gener de 2023.


Cartell anunciant l’acte de presentació de la candidatura

Cartell de l'acte de presentació de la candidatura a les Municipals 2023