Som Les Franqueses entrevista Maria Forns Roca, cap de llista de la candidatura de Sal-CUP a les eleccions municipals de 2019 a les Franqueses
Correctora, assessora lingüística i professora de català a persones adultes, Maria Forns té 63 anys. És sòcia del Centre Cultural de Marata, activista contra el Quart Cinturó, integrant del grup promotor de la consulta popular sobre la independència (2009), del nucli fundador de Les Franqueses Imagina (2011), de l’ANC les Franqueses (2012) i de CUP les Franqueses (2016). També he format part del secretariat nacional de l’ANC.
La CUP es presenta per primera vegada al consistori amb la intenció “d’assentar les bases d’una democràcia participativa que impulsi sobiranies per aixecar la república catalana des de baix”. La candidatura, que es declara clarament feminista i sensible a l’emergència climàtica, està integrada per persones que “no volem ser professionals de la política, sinó que entenem el pas per la institució com un període de servei a la col·lectivitat”, diu Maria Forns.
El grup considera que el mandat que ara acaba ha estat el de la “continuïtat del totxo i de les carcasses buides”, i que el final del mandat “està sent una apoteosi d’inauguracions en què s’intenta comprar la voluntat dels veïns amb política de bombo i plateret”.
Assenyala que la “falta de transparència i el baix perfil democràtic” de l’Ajuntament, consells de poble, consell de pagesia i patronats és la mancança més important del municipi, i en aquest sentit proposa establir mecanismes de “participació real”, com una assemblea d’entitats on es debati i decideixi sobre model de municipi i les necessitats socials bàsiques, així com crear un ateneu de joves i democratitzar els consells de poble i fer que les seves decisions siguin vinculants.
Forns considera que les Franqueses està al límit de l’endeutament –“una hipoteca sobre els futurs governs municipals”–. Aposta per rebaixar-lo i fer-ho, en cas que sigui necessari, a través de la banca ètica, perquè “la política municipal no ha de donar benefici econòmic als gran bancs”.
En equipaments, considera que alguns estan infrautilitzats –sala d’actes del Centre Cultural de Bellavista, Can Ribas, Can Ganduxer– i que altres, “amb un criteri poc transparent, estan cedits a la gestió privada o a determinades entitats que en fan un ús excloent”. Per això proposa fer un cens dels espais disponibles i posar-los a disposició de les entitats i els veïns amb una agenda pública i uns criteris clars de cessió d’ús.
En matèria esportiva, considera que el Patronat Municipal d’Esports “privatitza la gestió de l’esport i prioritza els usos competitius i la rendibilitat per damunt de l’educació i la cohesió social”, i per això proposa suprimir el patronat i fer que la gestió sigui “totalment pública, democràtica i transparent”. A més, afegeix que caldria valorar la possibilitat de renegociar el dret d’ús del pavelló del carrer Girona.
Sobre la revisió del pla general, aposta per un model de pobles que “trenqui la dinàmica expansiva de l’urbanisme capitalista i consolidar la concentració urbana”, revertir la qualificació del sòl urbà o urbanitzable que resulta innecessari, protegir els espais agraris i configurar anelles verdes per millorar la qualitat de vida dels veïns.
Forns també lamenta que els darrers governs municipals “han estat uniformitzadors, centralistes i han menystingut la riquesa social i cultural que aporten els pobles petits”, i pel que fa a Granollers assegura que “és un pol d’atracció que ens perjudica, perquè reforça el caràcter de ciutat dormitori de Bellavista i de Corró d’Avall”, però alhora “ens pot beneficiar si sabem trobar solucions mancomunades en urbanisme i mobilitat”.
Finalment, en matèria nacional, Forns assegura que la república “s’ha de construir des dels municipis”, i a escala local assegura que la Sal-CUP no donarà aire a cap partit del 155; “els qui ens reprimeixen no poden ser bons socis de govern”, diu.