XERRADA-DEBAT: Els centres del Patronato de Protección de la Mujer

Amb Consuelo García del Cid Guerra, escriptora i investigadora, i Maria Forns, supervivent dels centres del Patronato.

El dimarts 30/11/2021 a les 7 de la tarda, a Can Font (Corró d’Avall).

Vídeo de la xerrada-debat amb Consuelo García del Cid i Maria Forns Roca. Acte organitzat per l’Associació Sal, Fòrum Ciutadà i CUP Les Franqueses, amb motiu del Dia internacional per l’erradicació de la violència contra les dones.

Cartell de difusió de la xerrada

Cartell de la xerrada-debat Els centres del Patronato de Protección de la Mujer

Vídeos d’introducció de la xerrada

El Patronato de Protección a la Mujer va néixer el 1902, va ser dissolt en temps de la República i es va reactivar el 1941 presidit per Carmen Polo de Franco. Malgrat el nom, no tenia l’objectiu de protegir-les sinó d’adoctrinar-les. A Catalunya eren centres adscrits al Patronato el de les monges Adoratrices del carrer Casanova, i el del Buen Pastor, al carrer del Císter, a Barcelona, i el de les Oblatas, a Palau de Plegamans.
“Surten ara a la llum pública temes oblidats”, deia Magda Oranich el 1977 en un article titulat “Para las mujeres caídas. Instituciones como cárceles”. Molt aviat, però, aquest tema va quedar arraconat i qui el va voler investigar va rebre pressions i amenaces.
Els motius més habituals per ser internades eren fugues del domicili, incompatibilitat amb el pare, drogues… L’homosexualitat era objecte de tractament psiquiàtric i la violació no es tenia en compte. Al Centro de Observación y Clasificación (a Barcelona, al carrer del Císter) un examen ginecològic per verificar la virginitat establia el criteri per internar les noies en un centre o un altre.
Els centres del Patronato de Protección a la Mujer franquista van ser veritables presons de noies fins als anys 80, reformatoris encoberts, pura violència institucional. Consuelo García del Cid Guerra ho ha investigat durant anys i ens en parlarà el 30 de novembre, en el marc del 25N.