ARTICLE: Som Les Franqueses, 11/05/2023: La nostra promesa: treballar pel bé comú

Maria Forns i Eva Navarrete, Sal-CUP Les Franqueses

El desgavell de la política municipal a les Franqueses en aquesta darrera legislatura és tan enorme que sobrepassa la nostra capacitat d’exposar els fets ordenats de manera racional i no sabem si començar per la desproporció del sou dels integrants del govern o per l’escassedat de recursos destinats a l’àrea de polítiques socials.

No sabem si començar per la incompetència dels titulars d’algunes àrees especialment sensibles, o per les diverses reestructuracions del govern que hem patit en aquests quatre anys, si per les mancances en la presentació dels comptes del 2020, els últims que hem vist i que encara no sabem si la Sindicatura ha acceptat o ha rebutjat, o per la manca d’explicacions a la junta de govern del Patronat de Cultura, gestionada per algú que, quan se li demanen explicacions de comptes diu que no és de números, i quan se li demana per irregularitats jurídiques diu que no és de lleis, però cobra com a gerent i actua de secretari a les sessions.

No sabem si començar pel cas de la regidora que diu que va trucar a la policia local perquè fessin els ulls grossos en una festa que vorejava els límits horaris establerts o pel de la regidora que presumptament va pressionar una treballadora perquè falsegés o s’inhibís en un informe relacionat amb la violència de gènere, o per les filtracions interessades en tots dos casos, o per la discreció de l’anterior primer tinent d’alcalde a reconèixer que quan va quedar-se sense sou públic se’n va anar a treballar a una empresa que té un important contracte amb l’ajuntament.

No sabem si començar pel menyspreu a l’opinió dels veïns i veïnes o per la tergiversació dels reglaments d’alguns òrgans col·legiats. Si per la manca de planificació o pel qui dia passa any empeny. Si pels recursos emprats en l’elaboració de múltiples informes sobre temes diversos o per la inacció que els segueix, que els guarda al calaix i deixa que caduquin, per tornar a començar a elaborar-ne un altre que tornarà a quedar al calaix.

Aquest govern sociovergent o només -vergent ha estat incapaç de tirar endavant polítiques públiques atenent a la situació social, econòmica i ambiental del municipi. Ens hem posat les mans al cap sovint a causa d’indicis de mala gestió que no sempre hem pogut demostrar, per la flagrant manca de transparència que l’acompanya.

Quan vam entrar el 2019 vam dir que volíem ser la pedra a la sabata per combatre les males inèrcies instal·lades a la casa gran al llarg de les darreres legislatures; sabíem que ens trobaríem una gestió autàrquica i ineficaç, xarxes de clientelisme i opacitat, mentides i prepotència. La realitat ha superat les pitjors previsions.

Les eleccions del 2019 ens van donar una sola regidora. Sabíem que amb tan poca representació i sense experiència, difícilment podríem incidir en el funcionament de l’administració local, però ens hem esforçat per ser dignes de la confiança que ens van fer els nostres electors. Vist en perspectiva, ens sentim orgulloses de la feina feta: la nostra persistència, la feina de formigueta dia rere dia ens ha permès empènyer algunes propostes i saber més dels tripijocs, les complicitats i les dobles vares de mesurar que regeixen a les Franqueses.

Posem aquest coneixement a disposició dels veïns i veïnes del municipi. Ni venem fum ni fem espectacles electorals. Ens presentem només amb la promesa de continuar treballant pel bé comú posant-hi tota la nostra capacitat, tot el nostre esforç, tots els aprenentatges d’aquests quatre anys i tota la nostra honradesa. Tenim actes previstos als cinc pobles: veniu a trobar-nos, parlem-ne, estem a la vostra disposició.