ARTICLE: El 9 Nou, 17/03/2023: Només tres places públiques a Bellavista

Maria Forns i Eva Navarrete, Sal-CUP Les Franqueses

S’acosten eleccions i comencem a veure inauguracions d’obres sense acabar i col·locacions de primera pedra esbombades a bombo i platerets, declaracions grandiloqüents i afirmacions equívoques.

Denegada la subvenció dels Next Generation

En relació amb la residència de Bellavista, encara ressonen les declaracions de l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, dient que s’obligaria l’empresa a construir un ascensor per superar el fort pendent des de la plaça Catalunya o, després, que si volien guanyar la licitació l’haurien d’oferir. Al final, tampoc no ha arribat ni la subvenció que s’havia demanat per a fer-lo i per a instal·lar fotovoltaiques (l’empresa adjudicatària no ha previst fer ni una cosa ni l’altra) ni per a cobrir el milió d’euros que l’Ajuntament s’ha compromès a aportar-hi. D’això no en fan titular.

Sal-CUP és especialment crítica amb tot el procés de construcció d’aquesta residència, tenim presentada denúncia a l’Oficina Antifrau i continuem recollint proves per demostrar que la licitació s’ha fet a mida d’una única empresa, una empresa denunciada en diverses ocasions i amb expedients oberts per irregularitats en altres municipis. Però ens preocupa especialment que es continuï confonent la població dient que aquesta residència tindrà no sé quantes places públiques i tantes de concertades. El 3 de març en aquest periòdic s’afirmava fins i tot que “Un 25% seran places privades, un 50% concertades i un 25% totalment públiques.” No és cert.

Només 3 places públiques a la residència de Bellavista

Amb les tarifes actuals, un 50% de les places (55) es pagarien avui a 2.002,56 €, un 23,64% (26 places) a 2.502,80 € i un altre 23,64% (26 places) a 2.803,18 €; de places totalment públiques només n’hi ha 3. L’Ajuntament desitja que aquelles 55 primeres siguin concertades amb la Generalitat, però de moment seran també privades (a preu “públic”, això sí, és a dir al preu fixat per la Generalitat però pagat per les famílies). Cal no confondre plaça pública amb preu públic.

La gent gran, moneda de canvi?

Sobre la possibilitat o probabilitat de concertar places públiques és fer supòsits perquè solen ser moviments polítics. L’Ajuntament de Granollers, per exemple, havia signat el 2010 un conveni per tenir places concertades però no van arribar i el 2020 en va haver de signar un altre el 2020; les places encara no hi són. El 2018, l’Ajuntament de Castellgalí va acabar portant la Generalitat als tribunals per no haver complert el conveni signat el 2010 en què es comprometia a concertar el 50% de les 100 places previstes: les places de la Catalunya Central, només 14, es van assignar a les residències de Santpedor (7) i de Sant Fruitós (7).

Que la concertació de places sovint no es fa en funció de les necessitats sinó dels interessos partidistes s’ha vist de manera descarnada aquesta mateixa setmana quan el conseller Campuzano vinculava una residència a Santa Coloma de Gramenet amb els resultats electorals d’ERC al municipi. Reviseu de quin partit era la consellera que va fer les assignacions de places concertades al Bages el 2017 i de quins, els alcaldes de Santpedor, Sant Fruitós i Castellgalí. O recordeu com l’alcalde Colomé es passejava pel municipi amb la consellera titular del departament l’any passat, de Junts (ja no), i es vantava que el concert de places era una cosa feta; a hores d’ara, que sapiguem, no s’ha signat ni gestionat cap conveni en aquest sentit ni res pot garantir que, si n’hi ha, totes acabin al nou centre de Bellavista quan no és l’únic al municipi i n’hi ha dos més de grans i nous previstos (l’un al costat del CAP i l’altre a Can Santa Digna a Llerona).

Dimecres que ve es presentarà en un acte públic el projecte de residència a Bellavista. Tinguem en compte totes aquestes dades a l’hora de valorar les afirmacions i promeses electorals dels representants del govern municipal.