Eva Navarrete, Sal-CUP Les Franqueses
També podeu llegir-ne la versió en línia aquí.
El butlletí 5.1 que publica l’Ajuntament de les Franqueses reserva un espai d’opinió a cada un dels grups municipals perquè hi puguin fer sentir la seva veu, tal com preveu la llei. Són articles breus i cal lliurar-los dues setmanes abans.
El dilluns 18 de març, atenent-nos als terminis marcats, enviàvem el nostre article per a l’edició d’abril; ens van confirmar haver-lo rebut. A última hora del matí, però, se’ns comunicava que durant els mesos d’abril, maig i juny no es publicarien articles dels grups, atès que s’havien convocat eleccions al Parlament. (Aquest anunci ja el coneixíem tots des del 13 de març. Si la llei prohibís aquesta participació clarament, se’ns hauria hagut de comunicar l’endemà mateix però no la prohibeix; de fet, la protegeix.)
Havíem hagut d’esforçar-nos, com de costum, per buscar un tema d’interès que mantingués la vigència en el mig mes que faltava per a la publicació; havíem hagut de fer un esforç de síntesi per encabir el missatge en l’espai exigu que tenim assignat. Comunicar-ho ara, amb l’article lliurat, és menystenir la feina i les persones. Però hi ha més greuges.
El correu en què se’ns comunicava la decisió no contenia cap resolució, cap escrit formal que permetés saber quina persona o quin òrgan l’havia presa i que ens donés opció a recórrer-la ja que tenim arguments jurídics per fer-ho. Ningú no es feia responsable d’aquesta lectura esbiaixada de la normativa i se silenciava arbitràriament la veu de l’oposició —“per prudència”, es deia—, a conveniència de qui mana.
Hem demanat el parer dels serveis jurídics municipals, que no es pronuncien taxativament. Hem consultat què fan altres ajuntaments, i no hi ha un criteri unívoc en aquest sentit. Hem proposat que es restringeixi el contingut dels articles dels grups a l’activitat que es fa al consistori i al municipi, com es fa en altres ajuntaments, com a solució per poder tenir veu sense vulnerar la llei que impedeix fer propaganda electoral des dels mitjans públics en període d’eleccions. Silenci.
Plantejada la pregunta públicament al ple de dijous passat (pregunta a partir del minut 1:11:20; respostes, a partir de l’1:16:10) el govern s’escudava darrere el pretext de criteris tècnics, però ningú no reconeixia haver pres la decisió. L’alcalde invocava dos articles de la llei electoral que llegits atentament estableixen just el contrari: és als governs que s’aplica la restricció, per evitar que els qui tenen el poder utilitzin els mitjans que tenen a l’abast per fer propaganda electoral abusant de la seva situació privilegiada.
Restem doncs, no només silenciats i sense un dret que la llei ens atorga (article 170), sinó també en situació d’indefensió perquè no podem recórrer contra una decisió que no està escrita ni signada, una decisió política, presa als espais opacs dels despatxos municipals, gràcies a la qual el butlletí municipal de les Franqueses tindrà una sola veu durant tres mesos, la dels grups al govern; l’oposició desapareixerà de l’espai públic, justament el contrari del que pretén evitar la normativa que utilitzen com a pretext.